Wat is de best isolerende raamdecoratie?

Gordijnen, shutters, jaloezieën, rolgordijnen… er zijn heel wat verschillende soorten raamdecoratie. Gordijnen bestaan in alle maten, vormen, stoffen en kleuren. Ze complementeren het interieur en houden het licht buiten. Maar raamdecoratie kan ook koude (of warmte) buitenhouden of net binnenhouden. Welke soorten gordijnen het best isoleren, lees je hier.

Kunnen gordijnen isoleren?

Ongeveer een derde van de gestookte warmte in huis gaat verloren via ramen. Dat is heel wat. Het is daarom belangrijk om ramen met dubbele beglazing of zelfs driedubbele beglazing te installeren. Maar ook gordijnen en andere raamdecoratie kunnen een handje helpen. Gordijnen zijn dus niet alleen mooi in huis, ze helpen je ook energie besparen. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu.

Het ene gordijn is het andere niet. Sommige gordijnen isoleren goed en kunnen dus je energiefactuur verlagen, maar andere gordijnen hebben amper isolatiewaarde.

gordijnen

Meer informatie of een vrijblijvende afspraak voor uw raambekleding?

Wij komen graag bij u ter plaatse om samen uw plannen te overlopen. We overlopen de opties aan de hand van uw specifieke wensen en verwachtingen. Stuur een bericht via de site of bel 050 400 488

Welke gordijnen isoleren het beste?

Dikke, stoffen overgordijnen

Het hoeft niet te verrassen dat dikke overgordijnen beter isoleren dan dunne gordijntjes. Hoe dikker de stof is, hoe beter het gordijn zal isoleren. Een dik, stoffen gordijn dient als een extra barrière tussen de binnenruimte en de buitenwereld. Koude lucht van buiten zal niet door het gordijn dringen en de opgewarmde lucht zal minder snel ontsnappen. Wil je isolerende raamdecoratie, dan is een gordijn van een dikke stof een goede keuze.

Extra isolerende gordijnen

Daarnaast kies je ook beter voor verduisterende gordijnen. Die zijn doorgaans dikker. Anderzijds doe je er ook goed aan om te kiezen voor een gordijn met een isolerende achterzijde. Het gaat dan meestal om een witte stof die achteraan aan het gordijn bevestigd wordt. Die isolerende laag heeft een warmtewerende werking. Het gordijn kaatst de zonnestralen terug en houdt zo ruimtes in de zomer lekker koel.

Dubbele plisségordijnen

Ook dubbele plisségordijnen isoleren uitstekend. Dat zijn plisségordijnen met een honinggraatstructuur. Binnenin de holtes die ontstaan in het plisségordijn hangt stilstaande lucht. Die luchtlaag dient als een thermische isolatielaag. Je kan het vergelijken met een spouwmuur. Tussen de buitengevel en de binnenmuren van een woning zit ook een laag lucht die een isolerende werking heeft. Dat geldt ook voor dubbel glas.

Dubbele plisségordijnen zijn een uitstekende vorm van isolerende raamdecoratie. Passen plisségordijnen in je interieur en ben je op zoek naar raamdecoratie met een hoge isolatiewaarde? Dan moet je niet verder zoeken!

Isolerende rolgordijnen

Ook rolgordijnen isoleren goed. Kies dan wel voor rolgordijnen van een dikke stof die ook verduisterend zijn. Het is belangrijk dat de rolgordijnen goed aansluiten op het raam of op het kozijn. Zijbegeleiding kan daarbij helpen. Het grote voordeel van rolgordijnen is dat ze goedkoper zijn dan andere gordijnsoorten.

Vouwgordijnen Woning Wingene-8

Welke gordijnen isoleren minder goed?

Shutters of jaloezieën zijn erg populair. Ze passen uitstekend in moderne interieurs en zorgen voor een frisse toets in een landelijk interieur. Zwarte, horizontale shutters zijn erg in trek. Het enige nadeel dat ze hebben, is dat ze minder goed isoleren. Witte shutters die gesloten worden, kunnen ’s zomers wel zonlicht weerkaatsen en de ruimte zo fris houden. Maar ’s winters zullen jaloezieën weinig isolerende waarde hebben.

Tips voor isolerende raamdecoratie

Daarnaast zijn er nog enkele algemene tips voor wie op zoek gaat naar isolerende raamdecoratie.

Kies voor raamdecoratie op maat

Om het isolerende effect van raamdecoratie te versterken, is het belangrijk dat de gordijnen goed aansluiten. Dat betekent dat er amper kieren mogen zijn waar de gordijnen de muur, het plafond en de vloer of de vensterbank raken. Zo creëer je een luchtlaag tussen het gordijn en het raam die als warmtebuffer optreedt. Om dat effect te creëren is het belangrijk dat je gordijnen op maat laat maken. Bij Decorature helpen we je daar graag bij.

Combineer gordijnen voor extra isolerende raamdecoratie

Hoe meer gordijnen, hoe beter. Met twee gordijnen voor eenzelfde raam is het nog makkelijker om die bufferende luchtlaag te creëren. Je kan bijvoorbeeld een isolerend rolgordijn hangen in combinatie met gewone overgordijnen. Bij erg warm of net erg koud weer kan je het rolgordijn dan naar beneden laten. Zo bespaar je een pak energie!

Bedek de verwarming niet met het gordijn

In de meeste woningen hangt de verwarming onder het raam. Het is in dat geval belangrijk dat je gordijn goed aansluit op het raam en niet halverwege de verwarming hangt. Veel warme lucht zal dan ontsnappen via het raam. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Decorature maakt isolerende raamdecoratie op maat

Bij Decorature kan je terecht voor kwalitatieve gordijnen die tevens uitstekend isoleren. We maken al onze gordijnen op maat, of je nu kiest voor gewone overgordijnen, shutters, rolgordijnen of paneelgordijnen.

Je kan kiezen uit allerhande stoffen en kleuren. Onze interieurexperten geven je graag advies over welke isolerende raamdecoratie het beste in jouw woning zou passen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]