Gordijnen of lamellen? Vergelijking

Gordijnen of lamellen: het is een keuze die je zal moeten maken tijdens het (her)decoreren van je woning. Raamdecoratie is namelijk erg bepalend voor de gehele look van je interieur. Voor welke van de twee kies je het beste? We zetten de voor- en nadelen van beide opties even voor je op een rijtje zodat je een doordachte keuze kan maken. 

Gordijnen

Een gordijn is een zeer klassieke en een minder dure variant onder de zonwering. Natuurlijk bestaan er onder de gordijnen ook nog een aantal soorten. Gordijnen bestaan in alle kleuren en stoffen en bepalen, in vergelijking met lamellen, je globale interieur enorm. Ze zullen altijd opvallen.

Een gordijn met verduisterende stof of een gevoerd gordijn werkt bovendien goed als isolatie, alsook een rolgordijn met zijgeleiding. Hieronder een overzicht. 

Raamdecoratie Decorature

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn alom bekend en ook het populairst in de Vlaamse woonkamers. Ze bestaan uit lange stukken stof waarin je alleen de opgedeelde plooien ziet als ze opgetrokken zijn. Vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in stoffen zoals katoen en chintz en je kan ze tegen het plafond of tegen de muur hangen. Een vouwgordijn heeft een sober karakter en vereist in het algemeen zo goed als geen onderhoud. 

Op zoek naar raamdecoratie aan huis?

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn erg handig en vooral ook een relatief goedkope variant van de zonwering. Ze zijn meestal verkrijgbaar in strakke, rimpelloze stof of vinyl en worden via een rolsysteem tegen het raam gehangen waar je de gordijn dan deels of helemaal naar beneden kan rollen. Je kan kiezen tussen volledig verduisterende stof of eerder transparante stof. Rolgordijnen zijn, zoals hierboven ook vermeld, ideaal als isolerend materiaal. Vooral als je ze gaat combineren met zijgeleiding.

Plisségordijnen

Een zeer klassiek model onder de gordijnen dat bestaat uit dunne polyesterstof met een frieel harmonica-effect. Ze dempen het licht maar zorgen er wel voor dat je nog steeds kan genieten van je uitzicht. Bovendien kan niemand naar binnen kijken. Een plisségordijn is relatief klein van formaat. 

Lamellen

Lamellen zijn verticale reepgordijnen die via een ketting aan elkaar verbonden zijn. Je kan ze net zoals de rolgordijnen plaatsen tegen het raamkozijn, de wand of het plafond. Deze optie wordt vaak aangeraden bij zeer brede ramen en ze zijn onder andere verkrijgbaar in polyester, screenstof, aluminium en harde of soepele pvc.

En ook qua kleur heb je keuze in overvloed. Met lamellen zal je de lichtinval iets beter kunnen controleren dan met gordijnen doordat je ze volledig of gedeeltelijk kan open of dicht zetten. Lamellen zijn echter niet zo isolerend als gordijnen en worden in het algemeen als minder huiselijk beschouwd.  

lamellen

Decorature helpt je kiezen tussen gordijnen of lamellen 

Wil je graag bespreken met een interieurspecialist welke gordijnen het beste past in jouw interieur? Bij Decorature helpen we je met plezier verder en overlopen samen met jou alle mogelijkheden. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]