Verduisterende raamdecoratie: wat zijn de beste opties?

Heb je geen rolluiken, maar wil je wel in een donkere kamer slapen? Dan heb je verduisterende raamdecoratie nodig. Je kan je slaapkamer en andere kamers makkelijk verduisteren met rolgordijnen, verduisterende gordijnen, vouwgordijnen en plisségordijnen.  Niet zeker wat voor welke verduisterende raamdecoratie voor jou de beste optie is? We zetten alle mogelijkheden op een rijtje.

Verduisterende gordijnen

Natuurlijk kan je de kamer verduisteren met klassieke verduisterende gordijnen. Dat zijn gordijnen die uit een zware stof bestaan of een verduisterende voering hebben. Gordijnen hebben het voordeel dat ze amper lichtkieren doorlaten aangezien ze het hele raam makkelijk bedekken.

Kies je voor verduisterende gordijnen, dan moet je gordijnen in een donkere kleur nemen die het licht goed afschermen. Passen donkere gordijnen niet in je interieur? Dan kan je lichte gordijnen kiezen met een verduisterende voering. Een extra voordeel van een verduisterende voering is dat je gordijnen niet verkleuren door de zon.

Meer informatie of een afspraak voor uw raamdecoratie aan huis?

Wij komen graag bij u ter plaatse om samen uw plannen te overlopen. We overlopen de opties aan de hand van uw specifieke wensen en verwachtingen. Stuur een bericht via de site of bel 050 400 488

Verduisterend rolgordijn

In de slaapkamer winnen rolgordijnen steeds meer aan populariteit. Ze nemen weinig plaats in en zijn erg gemakkelijk en snel in gebruik.

We raden je aan om een verduisterend rolgordijn te kiezen met een zijgeleiding. Het rolgordijn beweegt dan omhoog en omlaag tussen zijgeleidingslatten. Bij traditionele rolgordijnen zijn er smalle lichtkiertjes aan beide zeiden van het gordijn. De zijgeleiding vult die kieren op waardoor je de kamer erg goed kan verduisteren.

Tip: wanneer je een raam wil verduisteren dat moet kunnen open staan, kan je kiezen voor een verduisterend rolgordijn met een mini-cassette die je op het raam kan plakken.

Er bestaan ook rolgordijnen met twee soorten stof. Zo kan je overdag een transparante stof naar beneden laten om privacy en een zachte lichtinval te creëren. ’s Avonds kan je dan het verduisterende rolgordijn laten zakken om in het donker te kunnen slapen. Met dit soort multifunctioneel rolgordijn kan je wel geen zijgeleidingsprofiel gebruiken.

 

rolgordijnen

 

Verduisterende vouwgordijnen

Plisségordijnen zijn een van de handigste opties om warmte buiten te houden in de zomer (en omgekeerd binnen te houden in de winter). Wanneer je kiest voor dubbele plisségordijnen of duettes combineer je isolatie en verduistering optimaal.

Bij dubbele plisségordijnen is er sprake van een stilstaande luchtlaag tussen de twee bekledingen. Dat is van oudsher een goede manier om te isoleren.

Dit type raambekleding is dan ook een populaire optie voor zuidgerichte ramen waar de zoninval het grootste is.

 

Verduisterende plisségordijnen

Plisségordijnen kunnen ook ruimtes verduisteren. Dan kies je het beste voor dubbele plisségordijnen. Op die manier heb je geen last van het licht dat door de gaatjes filtert waar het touwtje van het plisségordijn doorheen loopt. Is de stof donker en verduisterend genoeg, dan kan je de ruimte behoorlijk donker krijgen.

Tip: kies voor plisségordijnen met zijgeleiding als je ruimtes met draai-kiepramen wil verduisteren.

 

shutters

 

Welke raamdecoratie verduistert het meest?

Elke soort raamdecoratie kan een ruimte verduisteren, maar niet elke soort raamdecoratie kan een ruimte 100% donker maken. We raden je aan om niet te kiezen voor lamellen, paneelgordijnen of shutters. Die types raamdecoratie zullen altijd licht doorlaten via kieren.

Verduisterende rolgordijnen, gordijnen, vouwgordijnen en plisségordijnen zijn de populairste raamdecoraties om slaapkamers en andere ruimtes te verduisteren. Welke verduisterende gordijnen het meest geschikt zijn voor jouw ruimtes, hangt af van je interieurstijl en hoe duister je de ruimte wil. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

 

Verduisterende gordijnen

Voordelen: De klassieke verduisterende gordijnen zijn een uitstekende optie als je voor mooie raamdecoratie wil kiezen die perfect opgaat in je interieur. Je kan namelijk alle soorten stoffen, kleuren en motieven kiezen. Bovendien dienen ze als extra laag isolatie en dempen ze geluid.

Nadeel: Verduisterende gordijnen kunnen wel iets duurder uitvallen.

 

Verduisterend rolgordijn

Voordelen: Verduisterende rolgordijnen zijn de goedkoopste optie en in heel wat verschillende kleuren en stoffen beschikbaar. Dankzij de mini-cassette en de zijbegeleiding verduisteren ze ook erg goed.

Nadeel: ze zijn niet geschikt voor alle ramen.

 

Verduisterende vouwgordijnen

Voordelen: Vouwgordijnen zijn erg makkelijk te onderhouden. Daarnaast verduisteren ze ook goed als ze nauw aansluiten op het raamkozijn.

Nadelen: toch zullen er meestal nog lichtkieren zijn. Dat is een nadeel.

 

Verduisterende plisségordijnen 

Voordeel: ze vormen net als gewone gordijnen een extra isolerende laag.

Nadeel: Ook plisségordijnen kunnen behoorlijk wat licht doorlaten.

 

Advies nodig? Wij staan voor je klaar!

Op zoek naar de ideale verduisterende raamdecoratie die ook nog eens naadloos aansluit bij je interieur? Wij helpen je graag met ons concept van raamdecoratie aan huis.

 

Hoe werkt ons concept?

 

  • Onze specialiste komt naar jou toe.
  • Samen bekijken en vergelijken we diverse types, stoffen en kleurencombo’s ter plaatse.
  • Hebben we het juiste idee gevonden? Dan zorgen wij voor de productie, levering en ophangen van je nieuwe raambekleding.
  • Kortom: je hoeft geen gordijnwinkels meer af te struinen, je kan meteen zien wat het effect van welk gordijn zal geven bij jou thuis!

Interesse? Contacteer ons en maak vrijblijvend een afspraak.

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]