Trap verven

Trap verven: werkwijze, informatie & prijs

Een trap verven kan de uitstraling en stijl van een woning prachtig afmaken of juist geheel afbreken. Is uw trap al een tijdje niet meer onderhouden of gerenoveerd? Dan zult u ongetwijfeld snel iets willen ondernemen. Een trap schilderen is een perfect alternatief voor bekleden, dat ook een stuk vriendelijker is voor uw portemonnee

Onderstaand leggen wij meer uit over het verven van een trap en wat daar allemaal bij komt kijken.

trap met plint
Stucco Puro schildertechniek

Wenst u meer info of een prijsaanvraag voor uw project?

Wij komen graag bij u ter plaatse om samen uw plannen te overlopen. We overlopen de mogelijkheden aan de hand van uw specifieke wensen en verwachtingen. Stuur een bericht via de site of bel 050 400 488

Waarom kiezen om uw trap te verven?

Wanneer u een houten trap in huis heeft, dan is het een must om deze te verven bij binnenschilderwerken. Hout is een sterk materiaal maar dient wel over een afwerkingslaag te beschikken, omdat het anders snel slijt en kan beschadigen. Ook dient u zonder verflaag rekening te houden met splintervorming na verloop van tijd en een steeds grauwere kleur van het hout.

Het is veel mooier om een trap van een prachtige laag verf te voorzien. U kunt tegenwoordig kiezen uit vele kleuren en afwerkingen, van mat tot hoogglans.

Daarnaast is een laag beits ook een prima idee, als uw trap over mooie houtnerven beschikt want daarmee haalt u juist de authenticiteit van het hout naar boven. Liever een moderne toets? Dan is een trap in betonlook wellicht iets voor u!

Een trap bekleden is natuurlijk ook een optie, maar deze klus neemt meer tijd en geld in beslag. Houdt er tevens rekening mee, dat trapbekleding snel vies kan worden en relatief snel slijt. Zeker met kinderen in huis kan een sterke verflaag vaak veel langer mee gaan.

Speciale verf voor het schilderen van de trap

Wanneer u een trap schildert of laat verven door een professional, dan is de keuze voor correcte verf van zeer groot belang. Hoe beter geschikt de verf is, hoe langer de verflaag mee zal gaan. En in dit geval hebben we het gemakkelijk over een verschil van jaren!

Wij gebruiken daarom in vrijwel alle gevallen een verf met vloercoating die twee componenten bevat: een basiscoating in combinatie met een speciale verharder tegen slijtage.

Om vervolgens de juiste kleur en afwerking te kiezen, is het raadzaam om meerdere kleurstalen te bekijken en tegen andere oppervlakken in de hal of de kamer te leggen. Zo kunt u alvast voor uzelf bepalen, welke uitstraling uw voorkeur geniet.

Soms kan een matte verf een heel ander eindresultaat opleveren bijvoorbeeld, of een trap die u initieel donker wilde verven toch mooier zijn in een lichte tint. Natuurlijk is dit allemaal bespreekbaar en afhankelijk van uw specifieke wensen.

Hoe gaat het verven van een trap precies te werk?

Wanneer wij een trap voor u verven, dan doen wij dit in 3 stappen:

  1. Eerst bespreken wij met u uw wensen en voorkeuren zoals hierboven vermeld
  2. Het voorbereidende werk aan de trap
  3. Het daadwerkelijk schilderen van de trap

Voorbereidende werkzaamheden aan de trap

Voordat we de trap schilderen, moet er doorgaans een hoop gebeuren. Een bestaande trap is niet zonder meer direct overschilderbaar. Heeft u op dit moment trapbekleding? Dan zal deze allereerst worden verwijderd, inclusief eventuele lijmresten. Hetzelfde geldt voor oudere verflagen. Daarna wordt het gehele oppervlak goed opgeschuurd om de trap egaal te maken.

Na het schuren wordt de gehele trap stof- en vetvrij gemaakt, dit is met het oog op een goede hechting van de verf. Heeft de trap hier en daar wat beschadigingen? Dan worden deze ook in dit stadium opgevuld en vakkundig hersteld. Hierna is de trap klaar voor een primer, dat is een speciale grondverf die voor de uiteindelijke verf wordt aangebracht. Deze verf zorgt ervoor dat de laatste laag niet door het hout wordt opgezogen en dat de kleur mooi egaal is.

Het verven van de trap

Na het aanbrengen van de grondverf, die eerst goed uit moet drogen, wordt de trap weer geheel opnieuw geschuurd en wederom stof- en vetvrij gemaakt. Nu heeft de schilder een fantastisch egale basis gecreëerd en kan de eindverflaag worden aangebracht. Afhankelijk van de kleur en de dekking gebeurt dit in één of twee lagen. Na een goede uitdroging is de trap klaar voor gebruik!

Wilt u extra bescherming tegen gladheid?

Wilt u de trap niet bekleden, maar wel een beetje vastigheid hebben wanneer u de trap gebruikt? Verf kan soms best glad zijn, zeker op sokken of met schoenen met gladde zolen. U kunt dan eventueel een speciale anti-slip verflaag gebruiken, die stroever is dan normale verf waardoor u meer houvast zult hebben. Ook kunt u overwegen om speciale anti-slip matjes te plaatsen op elke treden, deze zijn in vele kleuren en maten verkrijgbaar.

Hoeveel kost het verven van een trap precies?

Wanneer u een trap laat verven, dan bent u natuurlijk benieuwd naar de exacte kosten van de klus. Wij maken onderscheid tussen gesloten en open treden.

  • De prijs voor gesloten treden ligt rond 15 euro per trede, één en ander ook afhankelijk van de gekozen verfsoort en eventuele extra herstelwerken.
  • Voor open treden is dit iets hoger: namelijk 20 euro per trede.
  • Voor het schilderen van de trapleuning dient u te denken aan 10 tot 15 euro extra per meter leuning.

Pakt u de klus zelf aan of schakelt u een specialist in om uw trap te verven?

Een trap schilderen lijkt op het eerste gezicht redelijk gemakkelijk, maar u kunt wel degelijk tegen vervelende verrassingen aanlopen als u als leek te werk gaat. Vooral de voorbereidende werken kunnen knap lastig zijn, zoals het verwijderen van oude lagen verf zonder de trap hierbij te beschadigen.

Hetzelfde geldt voor oude lagen vloerbekleding, soms kan deze erg vast zijn gelijmd of met spijkers vast gehamerd zijn.

Ook is schilderen vakwerk en dient secuur te gebeuren, om het beste eindresultaat te bereiken. Daarom adviseren wij altijd een expert in te schakelen, als u veel waarde hecht aan esthetiek en een mooie uitstraling. 

Decorature heeft jarenlange ervaring op het gebied van interieur en exterieur. Wij kunnen een breed gamma aan renovatieklussen voor u uit handen nemen, evenals herstelwerkzaamheden en reparatie van allerhande onderdelen. 

Ook staan wij u graag te woord voor kleuradvies op het gebied van interieur design en het gebruik van bijzondere materialen en kleuren.

Benieuwd naar onze diensten? Contacteer ons gerust eens voor een vrijblijvende afspraak.

Vraag hier uw gratis prijsaanvraag aan:

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]