Tips en inspiratie

Betonlook vloer: mogelijkheden en beschikbare materialen?

Betonvloeren ziet u vaak in trendy lofts of hedendaagse woningen, maar kunnen in heel wat meer woningen voor een oogstrelend effect zorgen. Alleen is de ene betonlook vloer de andere niet. Wat zijn de mogelijkheden en hoe kiest u? Dat vatten we in dit artikel voor u samen.

Betonlook vloer kiezen

De meest budgetvriendelijke optie is een vloer van echt beton laten storten. Dan kiest u eigenlijk voor een gepolierde betonnen vloer, omdat de bovenste laag van het beton met een poliermachine glad wordt afgewerkt. Dan heeft u meteen ook ‘the real deal’. 

Het nadeel is dat u in uw woning voldoende ruimte (en draagkracht) moet hebben en dat u hiermee uw vloer gemiddeld zo’n 10 cm verhoogd. Is dat niet het geval, dan zijn er echter nog opties die ook zorgen voor die ‘betoonlook’, maar dan gecombineerd met andere voordelen zoals beter bestendig tegen water, minder dik of met meer kleurmogelijkheden. We overlopen ze voor u.

Soorten betoonlook vloer

Betonlook vloer in het kort

Een betonvloer zorgt als geen ander voor een strakke en moderne uitstraling. Zo kiest u de vloer die bij uw noden past:

  • Gepolierde betonnen vloer is het goedkoopst, maar dik (10 cm).
  • Beton ciré is dunner en geschikt voor in badkamers, maar moeilijker aan te brengen.
  • Keramische tegels met betonlook zijn dan weer heel makkelijk qua onderhoud.
  • Gietvloer is warmer/zachter dan echt beton, maar minder stevig.
  • Woonbeton is één van de duurste opties, maar combineert de stevigheid van een betonnen vloer met de veelzijdigheid van een synthetische gietvloer.

Gepolierde betonnen vloer 

Zoals gezegd, bestaat een gepolierde betonvloer bestaat volledig uit beton dat glad afgewerkt is met een poliermachine. Aan de naadloze bovenlaag kan ook een kleurpigment of kwarts worden toegevoegd, denk aan antraciet of blauwgrijs.

Tip: breng zeker in veelgebruikte kamers nog een extra coating aan ter bescherming tegen vocht en vuil. Zo voorkomt u zoveel mogelijk plekken, die anders moeilijker te verwijderen zijn.

Beton ciré

Beton ciré is een mengsel dat bestaat uit kunsthars, cement en andere componenten. Het wordt aangebracht in een laag van gemiddeld 2 à 3 mm dikte. Goed aangebracht, heeft u ook een naadloze vloer die eigenlijk niet te onderscheiden is van een echte betonvloer. 

Tip: het is echter geen makkelijke vloer om te plaatsen, dus overweegt u hiervoor best een vakman. Anders zit u misschien met kleine scheurtjes of oneffenheden en dat zou heel jammer zijn.

Het grootste voordeel van beton ciré is dat het met een waterdichte coating afgewerkt wordt en daardoor heel vaak gebruikt wordt in badkamers.

Keramische tegels met betonlook

Misschien minder voor de hand liggend, maar u kunt ook een betonlook vloer creëren aan de hand van tegels. Er is voldoende keuze uit grote of kleine tegels om zeker de ideale tegel voor uw woning te vinden.

De keramische tegels zijn heel geschikt voor keukens, omdat ze krasbestendig en makkelijk in onderhoud zijn.

Gietvloer met betonlook

Wil je graag de look, maar niet het koudere gevoel van een betonvloer, dan kunt u kiezen voor een kunststof gietvloer. Het uiterlijk van een betonnen vloer wordt sterk benaderd, maar u heeft een aangenamer gevoel. Een bijkomend voordeel is dat deze gietvloeren, naast ook naadloos,  geluiddempend en waterdicht zijn. Ze zijn wel vatbaar voor krassen en strepen van schoenzolen.

Woonbeton

Woonbeton is vloer op basis van cement, water, mineralen en kleurpigmenten. Aangezien het op basis van cement is, het steviger dan een gietvloer, maar door de mengeling ook veelzijdiger dan een betonnen vloer. 

Woonbeton is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, duurzaam, slijtvast, krasbestendig en onderhoudsvriendelijk. Als kers op de taart is het met een vloerdikte van 3 tot 8 mm perfect te combineren met vloerverwarming. Het grootste nadeel is de kostprijs, het is één van de duurste opties.

Wij helpen u kiezen

We komen langs om te kijken waarvoor u precies een betonlook wilt gebruiken, met welke ondergrond en in welke ruimte. Op basis daarvan krijgt u naast professioneel advies ook een gedetailleerde prijsofferte.