Tips en inspiratie

Accentmuur woonkamer: welke kleur en welke muur best kiezen

Een accentmuur in de woonkamer past binnen vrijwel elke interieurstijl. De leefruimte wordt daardoor levendiger en krijgt meer perspectief. Ook als u kleine woonkamers ruimtelijker wilt doen lijken biedt een accentmuur mogelijkheden. Om deze effecten te kunnen creëren, is het kiezen van de juiste muur en kleur uiteraard wel van belang.

Wat is een accentmuur?

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een accentmuur een andere uitstraling dan de rest van de wanden in de woonkamer. Een accentmuur kan gemaakt worden door binnenschilderwerken, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden.

Ook kunnen er verschillende structuren of panelen worden gebruikt om een accentmuur in de woonkamer te maken. Hierbij kunt u denken aan verschillende soorten stucwerk, al dan niet voorzien van een kleur. Ook panelen van hout of kunststof volstaan vaak om een opvallende en contrasterende muur te kunnen maken.

Houten wandbekleding leefruimte
Deze woonkamer kreeg een accentmuur met houten wandbekleding.

Hoe bepaal je de juiste kleur voor een accentmuur in de woonkamer?

Elke woning is uniek. Dat geldt tevens voor de inrichting en de woonstijl. Dit kan modern interieur of net landelijk zijn, maar natuurlijk ook industrieel of Scandinavisch. Het goede nieuws is dat een accentmuur in vrijwel elk interieur te schilderen is, mits er voor de juiste kleur wordt gekozen.

Hoewel ieder zijn eigen persoonlijke voorkeur heeft, zijn er een aantal richtlijnen die u in gedachten kunt houden als u een accentmuur wilt maken bij het woonkamer schilderen. Het kiezen van de juiste kleur is afhankelijk van een aantal factoren. De afmeting van de muur speelt een rol, maar ook de textuur en de soort verf die je gebruikt. We hebben de belangrijkste aspecten voor het bepalen van de juiste kleur voor een accentmuur op een rij gezet:

1. Soort afwerking

Als u een accentmuur in de woonkamer wilt maken, dan heeft u de keuze uit verschillende afwerkingen. U kunt kiezen voor muurverf, maar ook behang of panelen zijn een optie. Houd daarbij rekening met glanzende of matte kleuren.

 • Hoogglans verf is meer geschikt voor muren met een kleiner oppervlak. Het glanzende effect leidt op deze manier niet alle aandacht af van de rest van het interieur.
 • Voor lange of grote muren kunt u beter een matte kleur kiezen. Deze accenten zijn wat minder aanwezig en maken de ambiance sfeervol en warm.
Woonkamer groen

2. Afmeting van de muur

Over het algemeen genomen hebben woonkamers 2 lange en 2 korte wanden. Ook kunnen er kleine muren ontstaan door bijvoorbeeld een hoek of afscheiding van de woonkamer naar de keuken. Bij het kiezen van de juiste kleur voor uw accentmuur, is het van belang om rekening te houden met de oppervlakte van de wand.

 • Wenst u een grote accentmuur? Selecteer dan vooral lichte kleuren om de kamer ruimtelijk en fris te kunnen houden.
 • Wilt u liever accenten aanbrengen op een kleine oppervlakte? Dan kan een opvallende kleur een echte blikvanger zijn die de ruimte “breekt” in de positieve zin van het woord.

Op zoek naar de juiste kleur voor uw interieur?

U kunt zowel gaan voor warme kleuren als voor een frisse tint, of wit; neutraal wit is en blijft razend populair. Wij adviseren u graag bij uw kleurenkeuze vanuit onze jarenlange expertise.

Het kiezen van de juiste wand voor een accentmuur

Niet alleen de kleur bepaalt het succes van de accentmuur. Ook het kiezen van de juiste wand is van groot belang als u uw woonkamer een upgrade wilt geven.

Om dat te kunnen bepalen bestaan er een aantal richtlijnen die het kiezen van een mooie accentmuur eenvoudiger maken. Uiteraard bepaalt u uiteindelijk zelf welke wand u hiervoor wilt gebruiken. Toch zijn er enkele factoren die ervoor zorgen dat uw accentmuur de uitstraling heeft die u voor ogen heeft.

1. Effecten accentmuur

Door het aanbrengen van accenten op de muur, kunt u uw woning het gewenste effect meegegeven.

 • Een accentmuur die zich meer op de achtergrond bevindt wordt optisch breder. Dit is vooral een aanrader bij grote woonkamers met lange wanden.
 • Wilt u de woonkamer juist langer laten lijken? Kies dan voor een zijmuur.
 • Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om twee kleine wanden tegenover elkaar van accenten te voorzien. De woonkamer wordt dan knusser en gezelliger omdat de ruimte optisch beknopter lijkt. Dit verkleinende effect creëert u ook door het plafond van een contrasterende kleur te voorzien.
Accentmuur tekening
Een kleinere accentmuur met een figuurtekening

2. Positie van de ramen

Om de juiste wand te kunnen bepalen voor de accentmuur, is het ook belangrijk om te kijken naar de positie van de ramen. Hier komt het daglicht uiteraard door naar binnen.

 • Heeft u een donkere kleur in gedachten voor de accentmuur in de woonkamer? Dan kiest u bij voorkeur een wand uit die veel licht vangt.
 • In donkere hoeken zijn lichte kleuren dan weer meer geschikt.

Twijfelt u of de door u gekozen kleur geschikt is voor de accentwand in de woonkamer? Dan kunt u ook altijd gebruik maken van verf- of behangstalen. Zo kunt u slechts een klein stukje van de muur verven of behangen om het eindresultaat te kunnen beoordelen.

Kleuradvies inwinnen voor uw schilderwerken en decoratie behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Contacteer ons gerust daarvoor.

Accentmuur in de woonkamer laten schilderen door een specialist?

Een accentmuur maken in de woonkamer vereist natuurlijk kwaliteitsmaterialen om tot het gewenste eindresultaat te komen. Dat kan om houten panelen gaan, stucwerk met een structuur of muurverf met een matte of satijnglans afwerking.

Het laten maken van een accentwand met een opvallend of subtiel accent kunt u dan ook gedeeltelijk of in zijn geheel overlaten aan ons team. Wij verzorgen tevens kleurstalen waarmee u eenvoudig de juiste accenten kunt bepalen en een advies op maat. Niet alleen over het gebruik van kleuren, maar natuurlijk ook als het aankomt op het kiezen van de juiste wand in de woonkamer.

Zo weet u zeker dat uw accentmuur de kleur krijgt die past bij uw persoonlijke voorkeur en inrichting. Een goed gekozen accentmuur in de juiste kleur verrijkt uw woonkamer op verschillende manieren. Het brengt niet alleen gezelligheid en warmte met zich mee, maar kan een ruimte optisch ook een ander aanzicht geven. Iets wat u met het plaatsen van meubels of decoraties niet altijd kunt bereiken.

Decorature helpt u bij binnenschilderwerken

Decorature helpt u graag met het maken van een keuze voor uw accentmuur. Neem gerust eens contact met ons op. Wij doen graag onze werkwijze voor u uit de doeken.

Vraag hier uw gratis prijsaanvraag aan:

  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]